zaterdag 7 april 2012

DE KOP VAN VERBEEK

In de tijd dat Gert-Jan Verbeek nog werkzaam was bij Heerenveen, werd hij genoemd als nieuwe trainer voor HSV Hamburg. Ik heb eens een filmpje gezien, waarin de spelers en supporters van de Hamburgse Sport Verein foto's te zien kregen van mogelijke nieuwe trainers. Gert-Jan werd door de meesten niet herkend, een enkele speler dacht 'nee, dit moet een geintje zijn' en vermoedde daarom dat hij naar een foto keek van de gitarist van de Rolling Stones. Zo'n enorm verweerde kop, dat kan toch alleen na 72 jaar Rock en Roll en het daarbij behorende gebruik van stimulerende middelen? Je zag het de speler denken.


De kop van Verbeek alleen markant noemen, dekt inderdaad de lading niet. Sommige groeven in het gezicht zijn namelijk zo diep dat de bodem daarvan het al jaren zonder enig zonlicht moet doen. Na een fikse regenbui een uur in de wind om heel goed te drogen. Stilstaand water in een diepe barst, dat gaat immers na enige tijd stinken. Een vochtige rimpel vol muggenlarven halverwege de wang, dat probeert zelfs Gert-Jan te voorkomen. Bij de aardrijkskundeles op de middelbare scholen in Alkmaar een grote foto van de trainer om de werking van erosie nog eens uit te leggen. Dan valt zelfs bij de minst begaafden het kwartje. Verbeek, toch een beetje de sharpei onder de voetbaltrainers.

De wind en het weer de schuld geven, ligt voor de hand, maar daar moeten we de oorzaak van de verwering niet zoeken. Tuurlijk is dat trainingsveld van AZ wat tochtig en ook het fijnstof van het aan alle kanten langsrazende verkeer zal niet bevorderlijk zijn voor een soepele huid. De moderne voetbaltrainer brengt echter ook veel tijd door in een behaaglijk kantoor. De overdekte stadions, de verwarmde velden, de invloed van het weer beperkt tot het minimum.

Dat enorme bos haar dan, zuigt die niet al de energie en al het vocht uit de kop? Een kapsel van jute, dat is lastig kammen. Het hoofd van Gert-Jan, de grootste opeenhoping klitten op het noordelijk halfrond, hoewel de verzamelde anaalstreken van een grote kudde ruig-behaarde muskusossen aardig in de buurt komt. Op de kop een wirwar van slierten, een pastamaaltijd voor het voltallig Italiaanse leger is er niets bij. Ik heb het even opgezocht maar voeding haalt de haar uit het haarzakje en toch niet uit de hele kop. Niets zo voedzaam als een rijk gevuld follikel.

Als vermaard amateur-psycholoog meen ik wel te weten waarom Gert-Jan zo'n kop heeft. Al jaren gaat hij door het leven als hark. In de pubertijd en als jongvolwassene ging hem dat erg gemakkelijk af, een lichaam plotseling vol testosteron, dat is immers toch even wennen. De laatste jaren zijn ook bij Verbeek de scherpe kantjes er langzaam wel een beetje af. Stiekem heeft hij zich ook op andere terreinen ontwikkeld. Hij brengt tijdens de zomervakantie minzaam glimlachend maaltijden rond voor Tafeltje Dekje. Hij schijnt met een heel hoog breekbaar stemmetje prachtig Ave Maria te kunnen zingen. Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat hij achter de schermen de voorvechter is van het urban knitting in Noord-Holland.

Nu zijn dat nog geheimen voor het grote publiek, als de dood is Verbeek voor beschadiging van zijn trainerscarriere. We zien daarom de laatste tijd een behoorlijk stukje overcompensatie. Geld verdienen aan reclame? Alleen als de nadruk ligt op het begrip irritatie. In beroep gaan tegen een schorsing, dat gebeurt wel vaker. Maar Gert-Jan, laat dat ge-3D toch over aan Discovery! Reconstructies zijn bedoeld voor het in beeld brengen van een zinkende Titanic of voor de analyse van een actie van de Navy-seals in Abbottabad. Toch niet voor een handgebaar tegen een vierde official! Een nominatie voor de Rinus-Michels-award? Verbeek is vereerd, maar om zijn imago in stand te houden, slaat hij de mogelijkheid van een prijs tandenknarsend af.

Het kost Gert-Jan zichtbaar steeds meer moeite om het beeld van hork in stand te houden. Elkde dag een nieuwe rimpel, dat krijg je als je de ware ik niet prijs geeft. Man, wees toch eens jezelf! Toon de  andere, menselijke, gevoelige kant! Je wilt toch niet dat mensen zich aan je gaan irriteren? Dat voetballiefhebbers gaan denken dat ze het nu wel eens hebben gezien? Dat er binnenkort een simpele blogger uit pure wanhoop lullige dingen gaat schrijven over je kop of over je haar? Kom op Gert-Jan, laat jezelf eens zien, je kunt het!!












Geen opmerkingen:

Een reactie posten