zaterdag 25 augustus 2012

HONGERKLOP

Een pittig rondje trimmen door de duinen, direct na een lange werkdag, soms een groot risico. Daar sta je dan helemaal achter in het duingebied met een knorrende hardloopmaag. Jarenlang de survivalskills van Ray Mears op Discovery bekeken. Maar languit liggend op een comfortabele bank, voor een prachtig flatscreen met een koud colaatje binnen handbereik, pik je daar dus schijnbaar net even te weinig van op. Honger! In paniek de duinen afspeuren naar hapklare brokken. Bomen en struiken staan vrolijk terug te wuiven, maar geen idee welk signaal het gemiddelde groen afgeeft om te tonen dat het eetbaar is.

Berkenschors? Het pelt moeiteloos van de bast, maar kauwt nou niet bepaald lekker weg. Zo'n Schots rund? Donkere ogen, die je gevoelloos aanstaren, tussen een set vlijmscherpe hoorns, ook niet echt een uitnodiging om de snijtanden spontaan in de harige koeienbil te zetten. Wel stoere beesten, doodgemoederd door een aangeharkt natuurgebiedje kuieren met de anaalstreek vol klitten. Het blijft me fascineren. Het ondergaan van ontharingsrituelen: toch het enige onderscheid tussen de mens en de rest van het dierenrijk. Bramen? De mond volproppen met 12 overrijpe bramen? Uit ervaring weet ik inmiddels dat ook dat net even te weinig energie oplevert voor een ultiem sprintje naar de redding van het parkeerterrein.

Al met al een wijze les: voortaan eerst naar huis om te eten en dan pas een rondje rennen. Het belang van een voedzame maaltijd, onderschat het niet! Verkopen ze dat Brinta nog?












Geen opmerkingen:

Een reactie posten